Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

ΛΟΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ. ΑΓΑΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ

                                     ΛΟΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ

                                                            ΑΓΑΠΗ                     

                                  
Τί είναι η αγάπη;
Ο ίδιος ο Χριστός.
Πώς λειτουργεί η αγάπη;
Λειτουργεί σαν ασπίδα, σαν πέπλο και τυλίγει αυτόν που αγαπάμε και έτσι δεν μπορεί να τον πειράξει εύκολα κανένας εχθρός. Δεν μπορεί να πάθει κατάθλιψη, όσο δύσκολα και αν περνάει στη ζωή του.
Η αγάπη είναι το κορυφαίο συναίσθημα του ανθρώπου, γιατί είναι η μόνη, που μένει για πάντα, δηλαδή μένει και μετά το θάνατο.
Πού νιώθουμε την αγάπη;
Στην καρδιά. Διότι η καρδιά είναι το κέντρο του ανθρώπου, επειδή εκεί βρίσκονται όλες οι αρετές, αλλά και όλα τα πάθη του ανθρώπου.
Πώς αγαπάμε;
Με πόνο! Αν δεν πονέσουμε, δεν έχουμε αγαπήσει πραγματικά.
Γιατί πρέπει να πονέσουμε;
Διότι, για ν’ αγαπήσουμε έναν άνθρωπο, πρέπει ν’ ανοίξουμε την καρδιά μας και να τον βάλουμε μέσα. Η καρδιά είναι κλειστή. Όταν λοιπόν θ’ ανοίξει, θα κάνει αυτό το «κρακ», γι’ αυτό θα πονέσει. Έπειτα θα μπει μέσα το αγαπώμενο πρόσωπο και ασφαλίζεται πλέον στην καρδιά μας και δεν θα βγει ποτέ από εκεί. Αυτή είναι, η κατά Θεόν αγάπη. Δηλαδή, χωρίς εγωισμούς, φαντασίες, αλλά με πόνο και θυσία.
Και εάν δεν πονέσει η καρδιά, δεν έχει αγαπήσει;
Όχι. Νομίζει ότι αγαπάει. Γιατί, εφ’ όσον δεν πόνεσε η καρδιά, για ν’ ανοίξει και να μπει μέσα ο αγαπημένος της, αυτό σημαίνει, ότι γρήγορα θα φύγει, επειδή είναι έξω απ’ την αυτή και δεν έχει ασφαλιστεί.
Πώς νοιώθει αυτός που αγαπάει;
Βιώνει την αίσθηση της αγάπης, για το αγαπώμενο πρόσωπο και η αγάπη αυτή ξεχειλίζει και πλημμυρίζει την καρδιά του.
Και πώς νοιώθει αυτός που αγαπιέται;
Πληροφορείται η καρδιά του γι’ αυτήν την αγάπη και νοιώθει μια σιγουριά, αλλά και μία πληρότητα.
Επικοινωνούν οι καρδιές των αγαπημένων προσώπων;
Επικοινωνούν, με τις πληροφορίες που δέχονται η μία απ’ την άλλη. Για παράδειγμα, εάν ο ένας δεν είναι καλά, η καρδιά του αναλαμβάνει να πληροφορήσει, την καρδιά του άλλου, στέλνοντάς του μηνύματα, λύπης, χαράς, πόνου, ανάλογα την κατάσταση που βρίσκεται.
Πώς είναι αυτά τα μηνύματα;
Είναι, σαν κύματα που πάλλονται και ενεργοποιούνε τις πληροφορίες και σαν χάδι τις μεταδίδουν, εκεί που ανήκουν.
Πότε έχει πληρότητα η καρδιά;
Όταν έχει γεμίσει με την αγάπη. Αυτό γίνεται, όταν και αυτός που αγαπάει, βιώνει την ίδια κατάσταση από τον αγαπώμενο.
Μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει χωρίς αγάπη;
Δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αγάπη, διότι, εφ’ όσον ο Χριστός είναι αγάπη και μας έπλασε μ’ αγάπη, η φύση μας η ίδια την αναζητάει. Και όταν δεν τη βρίσκει ο άνθρωπος, δεν μπορεί μέσα στην ψυχή του να ισορροπήσει και να ηρεμήσει. Γιατί η αγάπη είναι το βασικό στοιχείο της ψυχής του.
Μας ωριμάζει η αγάπη;
Ο άνθρωπος που δεν έχει πάρει αγάπη και ιδιαίτερα στην παιδική του ηλικία, συνήθως, δεν μπορεί και αυτός ν’ αγαπήσει. Αυτό σημαίνει ότι είναι ανώριμος και παρουσιάζει μία αναπηρία, στο να διαχειριστεί τις σχέσεις του, με τους ανθρώπους στη ζωή του. Αντίθετα, ο άνθρωπος που έχει βιώσει την αγάπη, συνήθως έχει ένα αίσθημα, προσφοράς και θυσίας για τους άλλους. Γιατί η ωριμότητα του ανθρώπου, είναι αποτέλεσμα συνύπαρξης με τον άλλον. Διότι ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού, και δεν μπορεί να σωθεί, αν δεν αγαπήσει τον Θεό και τον άνθρωπο. Επομένως ώριμος άνθρωπος είναι αυτός που ξέρει ν’ αγαπάει.
Έχουν τη δυνατότητα ν’ αγαπήσουν όλοι οι άνθρωποι;
Η αγάπη είναι η τροφή της ψυχής. Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από αγάπη, επομένως έχει ανάγκη την αγάπη και μόνο την αγάπη! Έτσι ολοκληρώνεται. Άραγε, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει αυτή τη δυνατότητα. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δεν έχουν αυτή την ικανότητα, διότι δεν είχαν τις προϋποθέσεις να καλλιεργήσουν την αγάπη στη ζωή τους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο, που θα πρέπει να τους απασχολήσει σοβαρά, αν θέλουν να προχωρήσουν και να ζήσουν ουσιαστικά τη ζωή τους.
Γιατί ζωή χωρίς αγάπη, δεν είναι ζωή!