Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

ΛΟΓΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ. ΥΠΟΜΟΝΗ

ΛΟΓΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ  ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ 

ΥΠΟΜΟΝΗ 
 

Υπομονή, μία λέξη που λέγεται πολλές φορές την ημέρα από τον άνθρωπο και που συνήθως του βαραίνει την ψυχή. 
Υπομονή στην δουλειά, υπομονή στην ασθένεια, υπομονή για τα παιδιά… υπομονή – υπομονή… 
Όμως δεν γνωρίζουμε ότι η υπομονή είναι τρόπος ύπαρξης ζωής, είναι τρόπος δημιουργίας και ολοκλήρωσης των γεγονότων που συμβαίνουν στη ζωή μας. 
Να το δούμε λίγο στην πράξη. Πώς π.χ. θα ένιωθε μια γυναίκα όταν την μία μέρα γινόταν η σύλληψη του μωρού της και την άλλη το γεννούσε; Ή την επόμενη το έβλεπε φαντάρο; Πότε θα προλάβαινε να δει τις αλλαγές στο σώμα της και να νιώσει την ύπαρξη της ζωής που έφερνε μέσα της, να χαρεί και να απολαύσει το γεγονός αυτό;  
Δεν πρέπει να κάνει υπομονή εννέα μήνες για να ολοκληρωθεί η κύηση και να έχει αυτό που θέλει; 
Ο γεωργός καλλιεργεί το χωράφι του, σπέρνει το σπόρο και περιμένει, για να το δει να φυτρώσει – μεγαλώσει και να δώσει καρπό. 
Το δέντρο που φυτεύουμε δεν θέλει τον χρόνο του για ν’ αναπτυχθεί; Υπομονή δεν κάνουμε και γι’ αυτό; 
Για όλα χρειάζεται υπομονή. Γιατί η υπομονή είναι μεταβατική περίοδος, για ανάπτυξη, για ωρίμανση, για αντιμετώπιση του κάθε τι που γευόμαστε στη ζωή. 
Όλη μας η ζωή είναι υπομονή. Στον χρόνο που περιμένουμε να ολοκληρωθούν τα γεγονότα, άλλο ολοκληρώνεται και παίρνουμε  τους καρπούς και άλλο αναδύεται για να ολοκληρωθεί.  
Στη ζωή μας λοιπόν που είναι μια πορεία υπομονής, κόβουμε τους καρπούς.  
Η υπομονή μοιάζει με τους ώριμους καρπούς, ενώ η ανυπομονησία, με τα ανώριμα φρούτα, που απ’ έξω φαίνονται ώριμα και μέσα είναι ξινά! 
Υπομονή χρειάζεται στην ζωή μας την κοσμική, στις δοκιμασίες που μας έρχονται, αλλά και στην πνευματική. Υπομονή, για να αποχτήσουμε τις αρετές, υπομονή για να καθαρίσουμε την καρδιά μας από τα πάθη μας. 
Αν γνωρίζει ο άνθρωπος ότι η υπομονή είναι ο τρόπος που λειτουργεί και αντιμετωπίζει τα γεγονότα στη ζωή του, τότε ελευθερώνεται από το βάρος που προκαλεί στην ψυχή, η λέξη υπομονή και ηρεμεί. 
Με υπομονή (χρόνο) δημιούργησε ο Θεός τον κόσμο. Σε έξι μέρες τον ολοκλήρωσε. Με υπομονή λειτουργεί όλη η κτίση. Χρόνο χρειάζεται το άνθος για να γίνει καρπός. Με υπομονή λειτουργεί στην ζωή του και ο άνθρωπος, συντονίζεται με ολόκληρη την δημιουργία και τον Δημιουργό Του! 
Γι’ αυτό ο άνθρωπος που αγαπάει τον εαυτό του τού δίνει το χρόνο για να υπομένει και να ολοκληρώνεται, γιατί η υπομονή έχει αγάπη. Όπως άλλωστε το είπε και ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός μέσα στο ευαγγέλιο «εν τη υπομονή υμών, κτήσασθε τας ψυχάς υμών».