Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

ΛΟΓΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ. ΑΓΧΟΣ – ΑΓΩΝΙΑ - ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ

ΛΟΓΟΙ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ  ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ   

ΑΓΧΟΣ – ΑΓΩΝΙΑ - ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ 
 
Γερόντισσα, γιατί έχω πολύ άγχος, αγωνία και γενικά μία στενοχώρια;  
Έχεις παιδί μου όλα αυτά, γιατί έχεις εγωισμό.  
Τί σχέση έχει ο εγωισμός με το άγχος;  
Να σου εξηγήσω τι σχέση έχουν : 
Ο Θεός έχει ένα σχέδιο σωτηρίας για τον κάθε άνθρωπο. Πρέπει ο άνθρωπος να πάρει το σταυρό του σ’ αυτή τη ζωή και να τον κρατήσει αγόγγυστα. Αυτή θα είναι η σωτηρία του. Έτσι θα μπει στον παράδεισο. Γι’ αυτό έρχονται πολλές δυσκολίες στη ζωή του, πολλές δοκιμασίες και πειρασμοί. Για να τον κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Να ανοίξει η καρδιά του, να μάθει να ταπεινώνεται, να μάθει να αγαπάει και να βοηθάει τον αδελφό του.  
Επομένως, ο άνθρωπος πρέπει να βλέπει όλα τα προβλήματα σαν φάρμακα για την ψυχή του και όχι σαν μια τιμωρία που  του στέλνει ο Θεός. Έτσι ήρεμα θα δέχεται το σχέδιο του Θεού στη ζωή τουαλλά ταυτόχρονα την αγάπη Του και τις ευεργεσίες Του.  
Εάν  ο άνθρωπος αρνείται τις δοκιμασίες του σημαίνει ότι βάζει το εγώ του πάνω απ’ όλα. Θέλει να γίνεται το δικό του. Θέλει να γίνονται όλα όπως τα κανονίζει αυτός και εάν δεν γίνονται έτσι, θυμώνει και πολλές φορές τα βάζει με το Θεό. Γεμίζει η καρδιά του στενοχώρια, άγχος και αγωνία, γιατί αλλιώς θέλει να ζει τη ζωή του και αλλιώς του έρχονται τα γεγονότα. Έτσι όμως αντιστέκεται στο θέλημα του Θεού. 
Κατάλαβες τώρα; Αυτός είναι ο εγωισμός του ανθρώπου.  
Και πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες;  
Πρώτα – πρώτα να αφεθούμε στα χέρια του Θεού μ’ εμπιστοσύνη. Αυτός είναι ο Πατέρας μας. Αυτός γνωρίζει πως πρέπει να πορευθούμε σ’ αυτή τη ζωή και όχι εμείς. Εάν έρθει μια δοκιμασία, καλό είναι να μην θυμώσουμε, να μην πανικοβληθούμε, αλλά να προσευχηθούμε με πολύ ταπείνωση και να ζητήσουμε από το Θεό δύναμη να περάσει. Αυτό έλκει τη Χάρη του Θεού και αμέσως η καρδιά μας ειρηνεύει  γιατί δεχτήκαμε τη δοκιμασία, αλλά και γιατί απευθυνθήκαμε στον Πατέρα μας και ζητήσαμε να μας βοηθήσει. Από εκεί και πέρα ο άνθρωπος βλέπει την παρέμβαση του Θεού στη ζωή του τόσο έντονα, που κι ο ίδιος δεν μπορεί να πιστέψει την βοήθεια που βιώνει. Ναι μεν περνάει τη δοκιμασία, αλλά έχει τέτοια δύναμη και ηρεμία μέσα του, όπως επίσης παίρνει τόσα άλλα δώρα από το Θεό, που θαυμάζει την Σοφία Του και το έλεός Του! Ο Θεός παιδί μου έχει ισορροπίες. Δεν θέλει να συνθλίψει κανέναν άνθρωπο, αλλά να τον βοηθήσει να δει τις αρετές που είναι κρυμμένες μέσα του και δεν τις ξέρει.  
Αν λοιπόν αφήσουμε το Θεό να ενεργήσει μέσα μας και στη ζωή μας, τότε τί να φοβηθούμε; Γιατί να έχουμε άγχος; Γιατί να έχουμε στενοχώριες; Αφού όλα Εκείνος τα έχει στα χέρια Του;  
Άκουσε να σου πω παιδί μου, αν θέλεις, όταν περνάς μια δοκιμασία και σου είναι δύσκολο να την υπομείνεις, μπορείς να λες στον Κύριο όπως λέω και εγώ : 
 «Χριστέ μου, εγώ δεν μπορώ να την αντέξω τη δοκιμασία αυτή, αλλά θα το κάνω για ΕΣΕΝΑ, για την ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ». 
Και τότε παιδί μου θα δεις τον Κύριο να επεμβαίνει στη ζωή σου θαυμαστά! Θα δεις τότε τι απίστευτες λύσεις, αλλά και τι παρηγοριά θα σου δίνει.