Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ


ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ,  

 Σας δίνουμε ένα μικρό άλμπουμ φωτογραφιών απο τους Αγίους τόπους και με την ευχή όσοι δεν επισκέφτηκαν τα μέρη εκείνα, να το κάνουν έστω και μια φορά στην ζωή τους. Υπάρχουν πάνω απο 300 προσκυνήματα στην αγία Γή που ανήκουν στους Έλληνες, στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Λόγω της έλλειψης όμως αγιοταφιτών πατέρων και μοναζουσών πολλά είναι κλειστά. Άλλα πάλι τα επανδρώνουν με ορθοδόξους μοναχούς και μοναχές απο άλλα ορθόδοξα κράτη π.χ. Ρουμάνοι κλπ. Είναι κρίμα γιατί αυτά βρίσκονται σε Ελληνικά χέρια απο την εποχή ακόμα του Βυζαντίου. Να ευχόμαστε να πάνε άνθρωποι που θέλουν να μονάσουν, στα προσκυνήματα εκείνα, γιατί σιγά σιγά θα τα αναλάβουν άλλοι λόγω έλλειψης ελληνικού στοιχείου.
Τώρα θα μπορούσαμε να πούμε και δυο πράγματα για το πώς μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τους αγίους Τόπους. Κατά πρώτον δεν είναι διαφορετικά απο ότι να πάει κάποιος κάπου αλλού σαν τουρίστας. Μόνο λίγο ο έλεγχος στο αεροδρόμιο, γιατί εκεί απο τον φόβο τυχόν αντιπάλων στοιχείων, ρωτάνε κάποια πράγματα παραπάνω. Στις πόλεις και τα χωριά που βρίσκονται τα προσκυνήματα δεν ακούσαμε κάτι σοβαρό. Πουλάνε σουβενίρ θρησκευτικά οι αραβόφωνοι και ίσως είναι λίγο φορτικοί να αγοράσεις κάτι,  αλλά μέχρι εκεί. Τα ξενοδοχεία έχουν ευρωπαϊκές τιμές, περίπου 55 με 80 ευρώ το δίκλινο με πρωϊνό πολλές φορές, για ένα αξιοπρεπές κατάλυμα. Μέσα στα Ιεροσόλυμα, στην παλιά πόλη, οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια, έχει αρκετό ποδαρόδρομο και σκαλιά σε πολλά σημεία γιατί είναι σε λόφους κτισμένη. Εκτός τειχών υπάρχουν λεωφορεία και μετρό και το απλό εισητήριο είναι γύρω στα 5,9 νις (σεκελ) τοπικό νόμισμα, δηλ. 1,5 ευρώ περίπου. Η δεκάδα στα 47,2, περι τα 12 ευρώ δηλαδή. Εδώ το λίνκ για εισητήρια:
http://www.egged.co.il/Article-1593-Fares-and-Codes.aspx
Η διατροφή πάλι έχει την κλασσική ανατολίτικη γεύση, οι τιμές όμως είναι τιμές προαστίων Παρισιού. Δηλαδή 5 με 6 ευρώ η αραβική πίτα με κοτόπουλο ή μοσχαρίσιο γύρο. 12 με 15 ευρώ ένα μενού με κρέας. Υπάρχουν τα αντίστοιχα αραβικά η ισραηλινά goodys  και το μενού είναι κατα 30 τα εκατό φτηνότερο περίπου. Τα σούπερ μάρκετ έχουν σχεδόν τις ίδιες τιμές με την Ελλάδα και λίγο πιο τσιμπημένες. Αν βέβαια πάει κανείς με οργανωμένο γκρούπ τότε με ημιδιατροφή έχει λυμένο το πρόβλημα φαγητού, ύπνου και ξενάγησης με μετακινήσεις, στα εξωτερικά προσκυνήματα. Οι άλλοι όμως καλόν είναι να γνωρίζουν πέντε πράγματα αν πάνε σαν απλοί προσκυνητές. Το αεροδρόμιο που εξυπηρετεί την Ιερουσαλήμ ειναι εκείνο του Τελ Αβίβ και η μεταφορά από και πρός το αεροδρόμιο γίνεται και με μικρά λεωφορεία 10 και περισσότερων θέσεων που ανά διαδρομή βγαίνει 12 με 13 ευρώ νομίζω. Το ταξί θέλει κοντά στα 80 με 100 ευρώ. Για τα εξωτερικά προσκυνήματα στο Θαβώρ, Ναζαρέτ, Κανά, Τιβεριάδα, Καπερναούμ, Ιεριχώ, Βηθλεέμ, Άγιο Σάββα, χωριό των Ποιμένων, Ιεριχώ, Ναμπλούς στο φρέαρ του Ιακώβ, Σαραντάριο Όρος, Ιορδάνη ποταμό, Άγιο Γεράσιμο Ιορδανίτη και Μονή Χοζεβά μπορεί να ρωτήσει αν υπάρχουν ελληνικά γκρούπ με λεωφορεία να λάβει μέρος με ένα αντίτιμο, ή αν είναι κι άλλα άτομα ρωτάνε σε ταξί και λεωφορειάκια που έχουν σχέση με το πατριαρχείο για να δεχτούν προσφορές. Γενικά στο θέμα διαμονής και μετακινήσεων καλό είναι να ρωτάνε στο πατριαρχείο οι Έλληνες όταν κατεβαίνουν κάτω, εκεί πάντα μπορούν να τους υποδείξουν πιό οικονομικές και σοβαρές λύσεις απο το να προσπαθούν μόνοι τους να μιλάνε με ταξί, ξενοδοχεία κλπ. Επίσης πρίν κατεβεί κανείς στους αγίους Τόπους καλό είναι να κάνει μια μικρή ασφάλεια κατα ασθενείας κι ατυχήματος, είναι πανάκριβα τα νοσοκομεία και η περίθαλψη, δεν νομίζω να κοστίζει πάνω απο 15 με 20 ευρώ μια τέτοια ασφάλεια για 1 με 2 βδομάδες. Εμεις δοκιμάσαμε και με γκρούπ και μόνοι μας επίσκεψη στους αγίους Τόπους. Μεμονωμένα βγαίνει πολύ φτηνότερα, σε γκρούπ έχεις το κεφάλι σου ήσυχο για κάθε πρόβλημα , όλα τα αναλαμβάνουν τα ταξιδιωτικά γραφεία. 
Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας, απο τις 21 Νοεμβρίου και μετά αυτή η ευχή δίνεται μέχρι τα Χριστούγεννα.